Kochani Partnerzy, Pani Ela J. poleca na deser pyszne, delikatne ciasto karmelowe. Do popołudniowej kawy wprost idealne

😍

Dodajemy przepis

🙂

*mleko skondensowane słodzone – puszka
* mąka pszenna – 200 g
* budyń waniliowy – 80 g
* jajko – 5 szt
* masło – 100 g
* cukier – 2 łyżki
* cukier waniliowy – 1 szt
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* czekolada na polewę – 100 g
* garść orzechów

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Mleko w puszcze wkładamy do garnka. Dajemy tyle wody, by puszka opłynęła. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Masło roztapiamy, studzimy.
Ugotowane mleko ostrożnie przekładamy do miski
Dodajemy roztopione masło i dokładnie razem miksujemy.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą cukru , pod koniec dodając cukier.
Do masy toffi dodajemy żółtka , przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , budyniem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Dodajemy sztywne białka i za pomocą drewnianej łyżki mieszamy , delikatnie jak w przypadku biszkoptu. Foremkę natłuszczamy , wykładamy papierem do pieczenia lub delikatnie obsypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 min / 180C.Po tym czasie studzimy , a następnie oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy podprażonymi na suchej patelni orzechami, lub robimy kruszonkę

Smacznego!

🙂

Można odłożyć trochę karmelu, który następnie posłuży nam do dekoracji wierzchu ciasta.