Już 19 maja w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbędzie się dziesiąta, jubileuszowa edycja Konkursu Umiejętności Kulinarnych Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie „Kucharz Doskonały”. Od początku celem Konkursu było wyrównywanie szans rozwojowych osób z niepełnosprawnościami, zwiększanie motywacji do rozwijania kulinarnych pasji, integracji i wreszcie ucieczka od rutyny w pracy terapeutów i instruktorów. To również swego rodzaju zwieńczenie żmudnego procesu rehabilitacji, dzięki któremu osoby z niepełnosprawnością mogą znaleźć pracę, nauczyć się samodzielnego życia czy funkcjonowania z jak najmniejszym wsparciem z zewnątrz. To niezwykle istotny fakt, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę dane statystyczne: ponad 12% ludności Polski to osoby z niepełnosprawnością. Założenia Konkursu są proste: zawodnicy – uczestnicy warsztatów terapii zajęciowej, środowiskowych domów samopomocy, ośrodków dziennego pobytu oraz specjalnych placówek edukacyjnych z terenu Warszawy – przez trzy godziny przygotowują potrawy wedle ustalonego przepisu, oceniane następnie przez jury. Zasiadają w nim m.in. przedstawiciele branży kulinarnej, instytucjonalnej, celebryci. Oprócz nagród i uznania podczas samego wydarzenia uczestnicy zyskują pewność siebie, odbudowują wiarę we własne możliwości. We wszystkich edycjach wydarzenia wzięło udział dotychczas 256 osób.