Dwanaście potraw wigilijnych symbolizuje dwunastu apostołów, dania powinny być postne czyli bezmięsne, chociaż według najnowszego prawa kościelnego post został zniesiony kilka lat temu.

Według tradycji, na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi. Dania powinny więc zawierać ziarna zbóż, miód, grzyby czy mak, które zapewnić nam mają dostatek w nadchodzącym roku.

Koniecznie trzeba spróbować każdej potrawy, inaczej szczęście i dostatek się od nas odwrócą.Poniżej przepis na nietypową potrawę wigilijną – zupę migdałową. Przepis ma ponad 100 lat i pochodzi z książki kucharskiej Antoniego Teslara z 1910 roku pt.

Kuchnia polsko-francuskaZupa migdałowa (na 10 osób)½ kg migdałów oparzyć, obrać ze skórki, dodać parę gorzkich, ubić w moździerzu, podlewając po troszce wody, aby się nie wytworzył olej.

Masę tę rozprowadzić świeżem mlekiem zagotowanem, przekręcić przez pasówkę, osłodzić i wrzucić kawałek cynamonu.

Ugotować następnie ¼ it. Ryżu na wodzie na pół-miękko, zalać go śmietanką, osłodzić, wygotować pod przykryciem, wsypać do zupy, dodając wymytych rodzynków (można i całych migdałów oparzonych).

Przed podawaniem zupę wygrzać, doprowadzić do smaku cukrem i odrobiną soli.

A jakie potrawy tradycyjnie zagoszczą na Waszym wigilijnym stole? Napiszcie w komentarzach.