Oto dania, jakie powstały z zielonej dostawy warzyw, której produkty odkrywaliście dwa tygodnie temu – warzywne curry, kiszonki, bulion warzywny, omlet i placki z kiszonką gruzińską. Prawda, że malowniczo wyglądają?
Curry to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Chętnie przygotowywane jest w restauracjach i domach na całym świecie. Curry to również przyprawa. Zamiast kupować gotową w sklepie możecie ją przygotować w domu – będzie taniej i smaczniej.
Poniżej przepis na domową mieszankę curry – ilość i rodzaj składników są orientacyjne.
Składniki na przyprawę curry:
3 łyżki mielonej słodkiej papryki1 łyżka mielonej ostrej papryki1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka mielonej kurkumy2 łyżeczki mielonej gorczycy2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1 łyżeczka mielonego kardamonu1/2 łyżeczki mielonych goździków1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wszystko razem mieszamy i przechowujemy w słoiku. Dodajemy do dań warzywnych lub mięsnych. Pochwalcie się w komentarzu jeśli samodzielnie skomponujecie swoją przyprawę curry lub ugotujecie danie curry.
Powodzenia!