Każdego roku Światowa Organizacja Zdrowia wybiera priorytetowy obszar z punktu widzenia zdrowia publicznego, jako temat przewodni Światowego Dnia Zdrowia, który przypadł na dzień 7 kwietnia, w rocznicę powstania WHO. W 2015 roku tematem przewodnim Światowego Dnia Zdrowia było bezpieczeństwo żywności, które jest bardzo ważne dla wszystkich ludzi zamieszkujących naszą planetę. Dzień ten obchodzony pod hasłem „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym” to okazja do uświadomienia rządom, producentom, przedsiębiorstwom handlowym i społeczeństwu jak duże znaczenie ma bezpieczeństwo żywności i jaką rolę każdy z tych podmiotów może odgrywać w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, która trafia na talerz konsumenta. Niebezpieczna żywność stwarza zagrożenie dla zdrowia.
Na niebezpieczeństwo narażeni są wszyscy, zwłaszcza niemowlęta, małe dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze i chore. Do skażenia żywności może dojść na dowolnym etapie produkcji i dystrybucji, a główna odpowiedzialność spoczywa na jej producentach. Przyczyną dużej liczby przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową jest jednak żywność niewłaściwie przygotowywana lub nieprawidłowo przechowywana w domach, zakładach gastronomicznych lub na bazarach. Nie wszyscy pracownicy mający kontakt z żywnością i konsumenci mają świadomość tego, jak ważne dla zapewnienia ochrony zdrowia własnego i innych jest przestrzeganie podstawowych zasad higieny podczas dokonywania zakupów, sprzedaży i przygotowywania posiłków.