Już za tydzień tłusty czwartek ;oWiecie już jak spalić kalorie po zjedzonym pączka, ale czy jesteście przygotowani odpowiednio na ten dzień odpowiednio? :D:D:D
Przede wszystkim warto sprawdzić skąd w ogóle wzięła się taka tradycja! Internetowe źródła mówią, że w dawnych czasach „był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.”
Dzisiejszy klimat zafundował nam pomieszanie pór roku i raczej na wiosnę będzie trzeba jeszcze trochę poczekać, co nie zmienia faktu, ze co roku chętnie ustawiamy się w kolejce do znanych pączkarni i traktujemy tłusty czwartek jako taki dzień ulgowy od wszystkich diet
(no może nie wszystkich )Dziś chcemy pokazać wam trochę historii tłustego czwartku i podzielić się przepisem na zdrowe pączki – sprawdzonym
Zapraszamy do artykułu:https://podroze.se.pl/…/tlusty-czwartek…/2955/A jeśli już jesteśmy przy pączkach. Czy słyszeliście kiedyś o pączku hiszpańskim? Podrzucamy wam sprawdzony przepis na ten pyszniutki rarytas
Dodamy, że przepis jest wypróbowany i warto się skusić?A może wy macie jakieś sprawdzone przepisy na pączka? Podzielcie się z nami w komentarzach, a za tydzień czekamy na zdjęcia waszych wypieków i adresy najlepszych pączkarni w Warszawie