Już po raz dziewiąty Stowarzyszenie Otwarte Drzwi miało przyjemność zorganizować Ogólnowarszawski Konkurs Umiejętności Kulinarnych dla Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną „Kucharz Doskonały”.
28 maja o godz. 10 w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie podczas gali finałowej w kulinarne szranki stanęło ze sobą 12 drużyn 2-osobowych, które walczyły o tytuł „Kucharza Doskonałego”. Byli to Uczestnicy ośrodków rehabilitacyjnych m.in: warsztatów terapii zajęciowej, środowiskowych domów samopomocy oraz ośrodków dziennego pobytu. Galę finałową otworzyła Marta Żukowska, Prezes Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, organizator imprezy oraz Paweł Loroch, Prowadzący konkurs, dziennikarz związany z jemradio.
Konkursowi towarzyszyły m.in. pokaz produktów MONIN oraz miksologii prezentowany przez Ambasadora Marki Pawła Jaworskiego, panel dyskusyjny z zakresu odpowiedzialnego konsumenta prowadzony przez Fundację Nasza Ziemia oraz zajęcia pt. „Fasola i ślimak spod znaku slow” połączone z degustacją Slow Food Warszawa. W trakcie trwania konkursu odbyła się zbiórka telefonów komórkowych na rzecz modernizacji do sprzętu AGD wysokiej klasy (klasa energetyczna A++) w placówce WTZ Stowarzyszenia Otwarte Drzwi.
Po oficjalnym wstępie drużyny zaczęły wielkie gotowanie w oparciu o MENU konkursowe. Zespoły miały za zadanie przygotować przystawkę – sałatkę oraz danie główne, czyli potrawkę orientalną z ryżem i warzywami. W tym roku Uczestnicy mogli wykazać się kreatywnością podczas komponowania potraw, ale musieli też zwrócić uwagę na odpowiednią gramaturę. Efekty kulinarnej rywalizacji oceniało jury w składzie: Darek Kużniak (finalista I edycji programu Top Chef oraz Sous Chef dwóch edycji Hell’s Kitchen), Katarzyna Duniec (UM st. Warszawy), Urszula Kujawska (WCPR) i Piotr Szczygielski (OSSKiC).
Po zakończeniu konkursu, przyszła pora na ogłoszenie wyników i wręczenie nagród. I miejsce zajął Zespół Szkół Specjalnych nr 38 ul. Namysłowska, II miejsce Warsztaty Terapii Zajęciowe ul. Równa, III miejsce Środowiskowy Dom Samopomocy ul. Kubickiego. Do zwycięskiego ZSS nr 38 oraz WTZ zostały dostarczone główne wygrane, lodówka Electrolux. Ponadto w zwycięskim ZSS nr 38, zorganizowany zostanie warsztat kulinarny, który poprowadzi Darek Kuźniak. Wśród nagród znalazły się m.in.: odkurzacze, czajniki, blendery, parowary, maszynki do mielenia mięsa ufundowane przez UM st. Warszawy oraz Electrolux, książki o tematyce kulinarnej z autografami ufundowane przez Slow Food Warszawa oraz upominki od MONIN. Każdy otrzymał liczne nagrody pocieszenia. Wydarzenie wspierali wolontariusze z XIII Liceum Ogólnokształcące im. płk. L. Lisa-Kuli w Warszawie.
Dziękujemy bardzo wszystkim zaangażowanym. Mamy nadzieję, że dzięki temu IX edycja konkursu „Kucharz Doskonały” pozostanie na długo w pamięci i będzie przedsmakiem tego co czekać Nas za rok przy okazji jubileuszowej X edycji.